Smålands nation

Smålands nation är en mindre nation, vilket är något av det bästa. Nationen är som ett andra vardagsrum, där alla dina kompisar hänger. Man kan även prova på allt och lite till i jobbväg; matlagning, klubbarrangör, hovmästare, jämlikhetsombud, allt från att sätta upp en teaterpjäs, till jobb i puben.

Smålands nation är en studentorganisation som grundades redan för cirka 370 år sedan, det vill säga runt tiden då Carl von Linné var en riktig heting. Ända sedan dess har nationen varit ett andra hem för studenter som flyttat till Uppsala. I Smålands nations lokaler kunde studen­ter fika tillsammans, gå på bal, gasquer, jobba, och mycket, mycket mer. Nationen blev därigenom en viktig del av studentlivet och det har den varit det ända sedan dess.

Nu för tiden bedriver nationen en lång rad olika verksamheter – stora som små. Ett medlemskap innebär tillgång till våra bostäder, stipendier och stora nöjesutbud. Smålands nation är en energisk skara människor som aldrig står still. Under veckorna bedriver vi verksamheter som vår pub, onsdagsquiz och lördagsfikat, men även öppet under dagarna om du vill studera i biblioteket. Det finns även en rad olika föreningar att gå med i; idrottsföreningen, Latin Dance, körer, nationsorkestern eller kulturföreningen är bara några.

Smålands är en av de mindre nationerna med under 1500 medlemmar, vilket vi bara ser som en fördel. Nationen blir som ett andra vardagsrum där alla dina bästa kompisar hänger. Sugen på kaffe? Finns här! Sugen på jobb? Finns här! Kom förbi och se vad nationen har att erbjuda dig!

Smålands nations bostäder förvaltas av en fristående bostadsstiftelse, Stiftelsen Smålandsgården. Alla Smålands bostäder finns centralt belägna på Smålandsgården, granne med Smålands nation och Uppsala domkyrka.