Stockholms nation

Stockholms nation är idag främst känd för sin legendariska torsdagsklubb och för det årliga Marsspexet. Från morgon till kväll hållet huset öppet både för dig som vill studera, och för dig som vill äta frukost eller lunch. Nationen har även flera körer, en dansgrupp, ett husband och en idrottsförening, men tillhandahåller även flertalet stipendier och bostäder.

Stockholms nation grundades 1649 och har sedan dess förgyllt mängder av studenters studietid. Idag är Nationen främst känd för sin legendariska torsdagsklubb och för det årliga Marsspexet, men här finns någonting för alla.

Sedan 1848 huserar Nationen på Drottninggatan 11 i ett hus byggt för Nationen av Nationen. Samtliga vardagar serverar vi både frukost, lunch och café. tisdag till lördag har vi öppet våran pub i Bakfickan mellan 17 och 00.  Där kan du avnjuta pizza, sallad och hamburgare samt olika drycker. Måndag till fredag har vi öppet våran caféverksamhet i Bakfickan och på lördagar serverar vid dessutom brunch. När det kommer till våra regelbundna verksamheter är det dock för vår Torsdagsklubb som vi är mest kända i Uppsalas studentliv. På Stockholms nation är torsdagarna heliga, och oavsett om du startar kvällen i vår restaurang Holmiana eller på vår Lounge så kommer du snart förstå varför.

Spextraditionen vid Stockholms nation är både lång och stark. Sedan mitten av 1800-talet har det mer eller mindre årligen satts upp spex vid Nationen, och idag spexas det under alla våra traditionella tillställningar. Årets höjdpunkt är dock Marsspexet i mitten av mars som engagera ett hundratal personer redan med start under hösten. Utöver ett hängivet Spexarcorps har nationen även flera körer, en dansgrupp, ett husband, en egen tidning och en idrottsförening.

 

Medlemsavgift per termin: 325 kr

Stockholms nation har bostäder till sina medlemmar på Studentvägen, som ligger 15 minuters promenad från stadskärnan.